• DECATHLON-Büchl félmaraton
    DECATHLON-Büchl félmaraton
White Arrow

Beszámoló Hajtány túra 2014.

Beszámoló a hajtány túráról

 

A szabadidejüket hasznosan eltöltőket 2014. április 27-én autóbuszos kirándulásra vártuk. Az úti cél a festői osztrák – korábban magyar - dombvidék, Közép-Burgenland volt. A győri és mosonmagyaróvári túrázók teljesen megtöltötték a két, 50 és 19 személyes autóbuszt.

Kiváló kiránduló időt fogtunk ki, végig kellemes, kora nyári időjárás, barnító napsütés uralkodott, a várt záporok pedig elmaradtak.

 

A kellemes utazást arra is használtuk, hogy elméletben megismerkedtünk Burgenland rövid történelmével, a meglátogatni kíván városok és községek nevezetességeivel. A magyar határt elhagyva rövidesen leszálltunk a buszról, majd jöhetett az elmaradhatatlan bemelegítés, mivel a résztvevők 80 %-a nordic walking túrára készült. Trénerünk, Edit ezúttal egy kicsit elnézőbb volt a társasággal, és gyors haladásra ösztökélte a résztvevőket. Utunk virágzó rétek, lápos erdők között vezetett. Úti célunkat, Felsőpulyát tíz és fél kilométeres gyalogtúra után értük el. A város főutcájával párhuzamosan haladó vasútvonalat kerestük, ugyanis a kirándulás fő attrakciója, a hajtányozás a helyi vasútállomásról indult.

 

A hajtány szinte egyidős a vasúttal, ugyanis őseink nem csupán a gőz erejét használtak fel a közlekedésre, hanem a saját emberi erejüket is. Általában az erdei kisvasutakon, a bányákban, de a pályajavító munkások szállítására is használták a kézzel hajtott „drezinákat” Most egy forgalomtól elzárt 23 kilométeres pályaszakaszon turisztikai céllal üzemeltetett lábbal - a kerékpározáshoz hasonlóan – hajtott hajtányokat próbálhat ki a nagyközönség.

 

Felsőpulyától a vasútvonal folyamatosan emelkedett, és mindenki megtanulta a követési távolság fogalmát, illetve mindenki maga kezelte a vasúti sorompókat is, amelyeket kézzel vagy elektromos megoldással működtettünk. Csáva község után feltűnt a lánzséri vár sziluettje, majd egy hosszabb megálló következett Sopronszentmárton állomáson, ahol ebédelt a kiránduló társaság. A vasút legmeredekebb szakaszán lassan kapaszkodott fel a hajtányokból álló kígyózó sor, majd közvetlenül a lakompaki Esterházy kastély kerítése mellett haladtunk el. A lejtős részen már alig kellett hajtani, szinte legurultunk a célállomásig, amely Sopronnyék községben volt. Túravezetőnk egy nagyon erős levezető és nyújtó gimnasztikával köszönt el a társaságtól.

 

A visszaút már gyorsan eltelt, a buszon arról beszélgettünk, hogy a résztvevők már alig várják a következő túra indulását, amelyet szeptember végére, október elejére tervezünk.

 

 
White Arrow

KÉPGALÉRIA 
White Arrow

EREDMÉNYLISTÁK


 
White Arrow

KAPCSOLAT

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI SZABADIDÖSPORT SZÖVETSÉG

small-map.png
CÍM 9022 GYŐR, BATTHYÁNY TÉR 2
 
 
TELEFON 96 / 618 296
 
 
ELNÖK MOLNÁR Z. CSABÁNÉ EDIT
 
 
E-MAIL Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
 
 
White Arrow

TÁMOGATÓINK